Keďže olej pochádza zo semien, zdá sa logické, že patrí medzi zdravé tuky. Poďme sa pozrieť či to dáva zmysel.

slunečnice

 
POUŽITIE

Väčšina ľudí pozná zdroj slnečnicových semien – krásnu a nádhernú slnečnicu. Tieto krásne, veľké a veľmi rozmanité rastliny sa pestujú po celej krajine ako súčasť záhrad pre svoju krásu, pre pritiahnutie opeľovačov a pre ďalšie výhody.


Pokiaľ ide o semená, jediná rastlina môže produkovať takmer 1000 semien! Zatiaľ čo väčšina ľudí je vie, ako správne jesť slnečnicové semienka, mnohí si neuvedomujú, že ich pred konzumáciou treba namočiť a vysušiť, aby boli stráviteľnejšie.


Semiačka sa ďalej využívajú ako krmivo pre zvieratá. Sú kvalitnou náhradou spracovaných alebo geneticky modifikovaných zložiek potravy.

FAKTY O VÝŽIVOVEJ HODNOTE SLNEČNICOVÉHO OLEJA

Slnečnicový olej obsahuje 11% nasýtených tukov, 30% mononasýtených tukov a 59% polynasýtených tukov. Tiež má vysoký obsah vitamínu E a lecitínu. To však platí len pre oleje lisované za studena.

Slnečnicový olej neobsahuje žiadne prospešné omega – 3 tuky, ktoré by znižovali zápal napríklad. To je problém, keď slnečnicový olej konzumujete pravidelne www.atgarden.sk/viete-spravne-pouzivat-slnecnicovy-olej/ .

olivový olej

 
SLNEČNICOVÝ OLEJ V STRAVE

Jeho čistá, jemná chuť a vysoký dymový bod (232°C) spolu s ľahkosťou kultivácie ho robia obľúbeným pre potravinársky priemysel. Vysoký dymový bod neznamená, že je vhodný na vyprážanie! To s najväčšou pravdepodobnosťou naznačuje, že je rafinovaný a nie za studena lisovaný.

Pri opakovanom vyprážaní sa prepaľuje. Štúdie dokazujú, že dochádza k chemickým zmenám, čo je pre ľudské zdravie nebezpečné.

Nezúfajte však, nie všetky slnečnicové oleje sú rovnaké. Rôzne slnečnicové semiačka majú rôzne profily mastných kyselín, čo ovplyvňuje aj konečné výrobky z nich vyrobené. Vyberať si teda môžete aj zo zdravších variant. Pozor však treba dať na spracované potraviny a prečítať si etiketu, z ktorej sa dozviete, aký druh slnečnicového oleja bol na ich spracovanie použitý – máme na mysli výrobky ako čipsy, hranolky a pod.

 

Slnečnicový olej: kedy je bezpečný a kedy nie?
3.6 (71.11%)9